Gyerekektől gyerekeknek. Sikerrel zárult a "Játékos közlekedés" programunk.

Gyerekektől gyereknek. Ezzel a mottóval ünnepélyes kereteket között átadásra kerültek a Debreceni Egyetem Óvodájában és a Lehel Utcai Óvodában azok a játékok, amelyeket középiskolás diákok készítettek közösségi szolgálat keretében. A közlekedéssel kapcsolatos játékokon szereplő grafikákat részben a diákok tervezték és festették meg. Mindkét óvodában nagy örömmel vették használatba a játékokat a gyereket.

A Debreceni SZC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájának diákjai faanyagból játszható vasúti terepasztalt és kirakós játékok alapanyagait készítették elő. Ezen alapanyagok és hobby dekor anyagok felhasználásával pedig a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium diákjai készre munkálták és megfestették a játékokat.

Ugyanezen pályázat keretében 2016 nyarán a Debreceni SZC Könnyűipari Szakképző  Iskolája és Speciális Szakiskolája diákjai közösségi szolgálat keretében ovisoknak szóló, közösségi közlekedéshez kapcsolódó, mesés témájú  rajzokat terveztek, majd saját maguk felfestették a Homokkerti Pitypang Óvoda két termének belső falaira. A rajzokon az óvoda jelképei, mesefigurák és közösségi közlekedéssel kapcsolatos járművek, vonatok kerültek megörökítésre.

A két programban összesen negyven diák vett részt, akiknek személyenként 11-25 órányi közösségi szolgálat elvégzését tudtuk biztosítani. Ez összesen több mint 500 órányi közösségi szolgálat teljesítését jelenti.  Az elvégzett feladatok, a közös munka mind egyesületünk tagjai, mind a diákok számára hasznos volt, hiszen mindannyian új tapasztalatokkal gazdagodtunk. Új ismeretségek köttettek, melyeket a későbbiek során is egészen biztosan mindannyian kamatoztatni fogunk.

Programunk előzménye, hogy a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület az elmúlt évben is sikerrel indult az Új Európa Alapítványnak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben meghirdetett (KÖSZ!) pályázatán, amelynek célja, hogy civil szervezetek számára forrást biztosítson az Iskolai Közösségi Szolgálat* előírásainak megfelelő programok megvalósítására középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai részvételével.

Az általunk végzett felmérések alapján népszerűek voltak az olyan közösségi szolgálat keretében végezhető feladatok, amelyben középiskolások nyújtanak segítséget a fiatalabb korosztály számára. Ezen cél mentén készítettük elő pályázatunkat és három középiskolával partnerségben született meg a “Játékos közlekedés!” programunk.

Célunk, hogy a közreműködő iskolák diákjai számára olyan, a szakmai tanulmányaiknak és érdeklődésüknek megfelelő feladatokat biztosítsunk, amelyet szívesen végeznek. A diákoktól csak annyit kértünk, hogy a játékokon a közösségi közlekedésnek valamilyen formában meg kell jelennie. A feladat további megvalósításában csak a diákok saját elképzelése és a helyi adottságok szabhattak határt. A másik célunk az egyesületünk által meghatározott témaválasztással a közösségi közlekedés népszerűsítése. A program során megvalósuló feladatokkal az az üzenetünk, már az óvodás korosztály felé is, hogy a közösségi közlekedés a mindennapjaink része.