Korszerűbb vasúti átjárók

Nyomtatás

Folytatódik a közlekedés biztonságát javító sorompófejlesztési program.

Erre a kormány 2009-ben 1 milliárd 25 millió forintot fordít a költségvetés tartalékából - mondta Molnár Csaba közlekedési miniszter.

Molnár Csaba elmondta, hogy mintegy 60-70 vasúti átjárót korszerűsítenek majd a MÁV és a Nemzeti Közlekedési Hatóság javaslatai alapján.

A szintbeni közúti-vasúti átjárók korszerűsítése annak érdekében történik, hogy az emberi tényező, a figyelmetlenség minél kevesebb szerepet játsszon a balesetek bekövetkezésénél. Köztudott, hogy az átjárókban bekövetkező balesetek túlnyomó többségét az okozza, hogy a közúton közlekedők a jól működő sorompó fényjelző tiltó jelzése ellenére a sínekre hajtanak, vagy nem biztosított átjárókhoz érve áthaladás előtt elmulasztják a megfelelő körültekintést.

A korszerűsítésre kerülő átjárók kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni, így például az előfordult balesetek számát és súlyosságát, a közúti és vasúti forgalom nagyságát és engedélyezett sebességét, a felszerelt biztosító berendezés fajtáját, az útburkolat minőségét, valamint a rálátási viszonyokat -közölte a Minisztérium.

A fejlesztések fő elemei:

Új biztosító berendezések létesítése biztosítatlan vasúti átjáróknál; Teljes csapórudas sorompó kiváltása önműködő sorompóval; Fénysorompó kiegészítése csapórúddal; Korszerű, LED diódákból álló optikák beépítése; A vasúti pályán átvezető út burkolatának korszerűsítése, figyelmeztető jelzések beépítése

A vasúti átjárók száma 2008-ban: 6136

A biztosított útátjárók száma: 2806

· Ebből teljes csapórudas sorompó: 332
· Fénysorompó+félsorompó: 757
· Fénysorompó: 1717

Belépés