Magyar városé a mobilitás-díj

Nyomtatás

Több mint 60 jelentkező város közül Budapest kapta meg az Európai Bizottság díját, amellyel azt a települést ismerték el, ahol a legtöbb eredményt tudják felmutatni a fenntartható városi közlekedés elérése érdekében.

Az Európai Bizottság Környezetért felelős főigazgatósága az EUROCITIES szervezettel közösen tartott munkamegbeszélésén az Európai Mobilitási Hét rendezvényt értékelték. A hozzászólók szerint a sikeres rendezvényhez szükséges a városvezetés, a különböző civil és non profit szervezetek, valamint a vállalkozások szoros együttműködése.

A Mobilitási Hét és üzenetének továbbítása érdekében a média szerepét is hangsúlyozták. A kezdeményezés 2002-ben született, a rendezvényt minden évben szeptember 16-a és 22-e között tartják meg a résztvevő városok az Európai Bizottság Környezetért felelős főigazgatóságának támogatásával. 2002-ben 418 város részvételével indult útnak a program, amelyben tavaly már 2100 város vett részt.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a városi közlekedés problémáira, elsősorban a levegőszennyezésre, valamint népszerűsítse a fenntarthatóbb közlekedési formákat, mint például a gyaloglás, kerékpározás, tömegközlekedés valamint az ésszerűbb autóhasználat.

A megbeszélésen szó volt az EUROCITIES-ről is, amely az európai nagyvárosok hálózata. Ezt 1986-ban alapították és mára 30 országból 130 nagyváros a tagja. Itt lehetőség van az ötleteket, a tudás, a tapasztalatok cseréjére annak érdekben, hogy a városi környezet közös problémáira innovatív megoldásokat találjanak. Az EUROCITIES párbeszédet kezdeményez az EU különböző intézményeivel az egyes jogalkotási folyamatok, közös politikák és programok kialakításában. A szervezet három fő tevékenységi köre a tapasztalat átadása, lobbi tevékenység a városokat érintő közös politikák kialakításában és a lakosság figyelmének felkeltése a városi környezet problémáira.

Az Európai Mobilitási Hét kezdeményezéshez minden város csatlakozhat, aki tenni szeretne a fenntartható közlekedés, az élhetőbb város érdekében.

Belépés