Diákigazolvány: Ha elhagyod az OM azonosítód ugyanaz marad!

Nyomtatás
(kép: bkvfigyelo.blog.hu)

Néhány hete a DKV Zrt. közleményt adott ki, hogy a diákigazolvány száma helyett 7-sel kezdődő OM azonosítót kell ráírni a bérletszelvényre. A bérletszelvényre azonban továbbra is csak annyi van ráírva, hogy az igazolvány számát kell ráírni. Az ügyfélszolgálaton szóban azt a tájékoztatást adták, hogy nem gond, ha véletlenül az igazolvány száma került rá, de februártól az OM azonosítót írjuk rá. Az Ügyfélszolgálatot írásban is megkérdeztük arról, hogy mi célt szolgál ez a változás és mi történik akkor, ha mégsem az OM azonosító kerül feltüntetésre. Megérkezett a válasz: Nincs bünti, de igazolni kell, hogy a diákigazolvány a tiéd, azonban ez kisebb-nagyobb procedúrával jár. A változások legfőbb oka pedig az volt, hogy az elhagyott, eltulajdonított vagy megrongálódott igazolványok számát utólagosan nehezebb igazolni, mint az OM azonosítót,  amely "a diák tanulmányainak folytatása során végig azonos marad."  A válasz a hajtás után.

 

Az Ügyfélszolgálat válasza:
 
"A diákigazolványok nagy része és a helyettesítésükre ideiglenesen kibocsátott „IGAZOLÁS”-ok valóban tartalmazzák az igazolvány vagy igazolás számát és az OM azonosító számot is.
Több esetben merült fel kérdésként a felhasználók és az oktatási intézmények részéről, hogy melyiket kell feltüntetni a bérletszelvényeken, a tájékoztatások ellenére azonban mégis mindkét számsor használata előfordul.
 
Mivel a diákok kedvezményes bérletszelvénnyel utaznak, kedvezményre való jogosultságukat érvényes diákigazolvánnyal kell igazolniuk. A problémát a diákigazolványok - tömegesen előforduló - megrongálódása, elvesztése, cseréje, vagy késve történő érvényesítése okozza. Sajnos nem minden diák szerzi be a problémás időszakokra az oktatási intézmények által kibocsátott ideiglenes igazolást, így a kedvezményre való jogosultságát nem tudja az ellenőrzéskor okmánnyal alátámasztani.
Ezekben az esetekben a diákok beszerezték az ideiglenes igazolásokat, vagy iskolalátogatási igazolásokat, melyeken azonban az OM azonosító számuk és egy új számsor szerepelt, de nem volt rajta annak a diákigazolványnak a számsora, melyet a bérletszelvényükön eredetileg feltüntettek. A kialakult helyzet további azonosítási problémákat, nem kívánt procedúrákat eredményezett.
 
Az OM azonosító szám egy állandó számsor, mely a diák tanulmányainak folytatása során végig azonos marad.
A leírt problémák elkerülése érdekében, jobbító szándékkal döntött társaságunk amellett, hogy a diákbérletek esetében az OM azonosító szám használatát vezeti be.
 
Ha az ellenőrzés során mégsem az OM azonosító szám szerepel a diákbérleten, de a bérlet használója a helyszínen igazolni tudja, hogy a saját okmányának számsora van a szelvényen, akkor ellenőreink azt az esetet jogszerű bérlethasználatként kezelik. Utólagos bérletbemutatásnál – nem az OM azonosító szám használata esetén, ha nincs meg az az okmány, melynek számsorát a bérletszelvény tartalmazza - sajnos ismét szükségessé válhat az a fent leírt procedúra, mely során igazolni szükséges a szelvényen szereplő számsor származását."
 
Ezúton is köszönjük a választ!

Belépés