Helyiek a közlekedésért - fórum Ohaton

Nyomtatás
Helyiek a közlekedésért - fórum Ohaton

Ma a Tisza-tó Vasútja Civil Társulás fórumot tartott Ohat-Pusztakócs állomáson a közösségi közlekedésről. A rendezvényen egyesületünkön kívül a Magyar Közlekedési Klub, a Tiszacsegei Vonatbarátok és több megyei képviselő és képviselőjelölt is részt vett.

A kezdeményezők Tiszafüredi fiatalok, akik tenni szeretnének a térség közösségi közlekedéséért. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a környék önkormányzataival és a régióban közösségi közlekedéssel foglalkozó civil szervezetekkel; és fórumokra, egyeztetésekre invitálja őket. A mai esemény legfontosabb napi rendi pontja Tiszacsege elérhetősége volt.

A 117. sz. vasútvonalon Ohat-Pusztakócs és Tiszalök között 2009-ben szűnt meg a személyszállítás. A vonatok helyett autóbuszokat indítottak, és a közúthálózat sajátosságai miatt az átszállási lehetőség Ohatról Egyekre helyeződött át. Az átszervezéssel Tiszacsege és a hozzá tartozó Nagymajor elérhetősége negatívan változott:

  • tarifaközösség hiányban Tiszacsegére drágábban lehet eljutni, mert az eddigi egy jegy vagy bérlet helyett külön kell a vonattal és külön a busszal megtett útra jegyet váltani
  • az egymáshoz csatlakozó Volán és MÁV-START járat nem várja meg a másik szolgáltató járatát, ha az késik
  • Egyeken csak csúcsidőszakban van átszállási lehetőség Debrecen és Füzesabony felé is, azon kívül csak Füzesabony felé

Ezen változtatni kell! A jelenlegi személyszállítási törvény szerint csak az önkormányzatok élhetnek javaslattal a Közlekedésszervező Iroda felé, ami a szakmai kontrollt gyakorolja a közösségi közlekedés felett. Ezért fontos, hogy az önkormányzatok közgyűlése és a polgármesterek magukénak érezzék ezt a problémát.

Nekünk, civil szervezeteknek pedig az a dolgunk, hogy erre ráébresszük az önkormányzatokat, és segítsük őket szakmailag korrekt és életszerű javasalatok elkészítésében.

Helyiek a közlekedésért - fórum Ohaton
Helyiek a közlekedésért - fórum Ohaton
Helyiek a közlekedésért - fórum Ohaton

Belépés