Kettévágva - Nyílt levél a villamosok közlekedésének korlátozásáról a Kossuth téri rendezvények miatt

Nyomtatás
Kettévágva - Nyílt levél a villamosok közlekedésének korlátozásáról a Kossuth téri rendezvények miatt

Az elmúlt években a közösségi közlekedést használók számára hátrányos gyakorlattá vált, hogy a Kossuth téren tartandó rendezvények miatt a villamosok forgalmát korlátozzák. Sajnos így történt az elmúlt hétvégén is.

Természetesen örülünk, hogy a Kossuth téren tartandó különféle rendezvények színesítik a város életét és nem utolsó sorban a villamosok is kiválóan ki tudják az eseményekhez kapcsolódó utazási igényeket szolgálni. Azonban a rendezvények miatt a villamosok útvonala kettévágásra kerül. A kieső szakaszon nincsen még villamospótló autóbusszal sem biztosítva a tovább utazás lehetősége, hanem a lezárt útvonalon az utasoknak gyalogosan, kell megtenniük az utat. A korlátozásról történő értesítés is rendszerint későn, a rendezvény előtt 1-2 nappal kerül nyilvánosságra. Több esetben a megállóhelyi utastájékoztatás sem utal a rendkívüli helyzetre, ezért az utasokat váratlanul éri. A főtéren átutazó utasok számára ez a megoldás kifejezetten hátrányos, hiszen más járatokat, vonatokat késhetnek le a megnövekedett utazási idő miatt.

Az utasok azért váltanak jegyet, bérletet, hogy utazásuk idejét lerövidítsék. Egy ilyen korlátozás az átszállás okozta időveszteség miatt azonban értelmetlenné teszi a közösségi közlekedés használatát. Gyalogosan jegy és bérlet váltása nélkül is lehet közlekedni.

Úgy gondoljuk, hogy egy olyan időszakban, amikor komoly kihívást jelent a közösségi közlekedés finanszírozása és fenntartása óriási vétek, hogy a város egyik fő gerincét adó 1-es és 2-es villamos vonalon pótlás nélkül korlátozást szenvedjenek az utasok, hiszen ez elriasztja az utasokat és ez garantált bevételkieséssel jár. Egyébként is csökkentő utasszámok mellett ez biztosan nem segíti elő a finanszírozás megoldását.

A fentieknek megfelelően kérjük, hogy - az augusztus 20-án tartandó Virágkarnevál kivételével -  a Kossuth téren csak olyan méretű rendezvény kerüljön engedélyezésre, amely mellett a villamosközlekedés folyamatossága biztosítható. Lehetőleg sem a villamosok lassítására, sem pedig a járatok útvonalának megszakítására vagy pótlására ne legyen szükség. Javasoljuk, hogy a villamosvágányok helyett más olyan területeken kerüljön kijelölésre a rendezvény, amely semmilyen átmenő forgalmat nem akadályoz. A rendezvényszervező érdekei is azt szolgálják, hogy a helyszínre látogatók a hétköznapokon is megszokott módon, korlátozás nélkül juthassanak el.

Mellékelt levelünkben kérjük az illetékeseket, hogy a következő rendezvény megszervezése és engedélyezése során vegyék figyelembe az általunk leírt javaslatokat, és ne korlátozzák a villamosok forgalmát, amely immár két villamos vonalat is érint.

Belépés