PTinfo

Nyomtatás
Tartalom átvétel
Updated: 1 év 51 hét

Metró a világ legnagyobb ívhídján

v, 2019-01-20 16:23

A kínaiak mindig év végére időzítik az újabb és újabb metróátadásaikat. Karácsony és szilveszter között naponta több vonal hosszabbodik, mint amennyi Európában egész évben. Ilyenkor akár 100 kilométer metrót is átadhatnak egy napon egy városban. Így volt ez idén is. A buli Csungkingban (Chongqing, de ezt betűzze le, aki akarja) kezdődött 24-én, majd Csingtaoban, Xianban, Csengduban, Wuhanban, Pekingben, Sanghajban, és Kantonban folytatódott. Egy hét alatt kilenc városban nyílt három új metróvonal és hosszabbodott 11 másik.

Csungking különösen érdekes. Tudjátok ez a város az, amit külföldön a legnagyobb (a város 8 milliós, elővárosokkal együtt 17) "ismeretlen" városnak szoktak hívni, meg ami a világ legnagyobb monorail hálózatával büszkélkedhet. Ilyen  helyszínekkel:

Nem lehet annyira jó ott lakni...

A monorailen kívül ma már hagyományos, folyamatosan fejlődő metróhálózat is van a városban. December 24-én az 5-ös metróvonal hosszabbítását adták át, de ez csak 2,5 kilométer volt, kínai mércével mérve elenyésző. December 28-án aztán jöttek a nagyágyúk a városban. Megnyílt a 4-es vonal 15,6 kilométer hosszban az Északi pályaudvartól keletre 7 megállóval. (Igen, jól látod, bőven 2 kilométer felett van az átlagos állomástávolság)

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Categories: Társhírek