Elővárosi közlekedés

Nyomtatás

Debrecenben nem nagyon lehet hallani az elővárosi közlekedésről. Pontosabban Magyarországon elővárosi közlekedésről csak Budapest esetében beszélünk. Kíváncsi lennék, hogy Debrecenben van-e egyáltalán valami hasonló kezdeményezés, vagy elképzelés.

Szerintem Debrecen fekvése ilyen szempontból tökéletes, mert szinte az összes főúttal van párhuzamos vasútvonal, és az aglomeráció településeinek többsége el is érhető így. Tényleg csak néhánynak nincs vasútállomása/megállója.

Chaba, amire te gondolsz...

Chaba, amire te gondolsz, az a villamos és a nagyvasút összekapcsolása, és a villamos kimenne Hajdúböszörménybe. Az ilyen közlekedési rendszerre a klasszikus példa Karlsruhe.

Ezt a tervet azonban a politika és/vagy a sajtó összemossa a leendő 2-es villamossal. Amiről viszont én tudok javaslatot (, amit nem politikusok és bürokraták találtak ki egy íróasztal előtt), aszerint a böszörménybe menő villamos-vonat (TramTrain) a jelenlegi 1-es vonalon menne.

Ha visszaemlékszünk a tavalyi (2007/2008-as) menetrendre, abban volt Debrecen-Balmazújváros, meg Debrecen-Hajdúnánás viszonylatú vonat. Ezek már nevezhetők egyfajta kötöttpályás elővárosi közlekedésnek. Sajnos az idei menetrendből kivették ezeket a vonatokat.

Tudtommal tervezik.

Tudtommal tervezik. Hajdúböszörményig mindenképpen. A többi irányba való terjeszkedést nem tudom.

Chaba

tervek

Tervek vannak, voltak és lesznek is. Sajnos az akarat az, ami hiányzik...

Belépés