Hazai közforgalmú autóbusz állomány

Nyomtatás

Elkészült a hazai közforgalmú autóbuszok kb. 95%-át (vagy többet) összesítő, autóbusz állomány táblázat.

Adatközlési hiányosságok miatt, nem szerepelnek benne a kis szolgáltatók.

A nagy cégek közel kétharmada a december végi felhívásra, már január legelső hetében megküldte állomány listáját. Ezek a cégek (helyesen) úgy gondolták, hogy jobb ha saját magukról ők adnak hiteles tájékoztatást, mintha innen-onnan összeszedett adatokból alakul róluk egy szakmai kép.
Körülbelül 8-10 cég nem küldött állománylistát. Volt ahol visszakérdeztek négyszer-ötször, hogy minek, volt ahol a vezérigazgató háromszor utasította beosztottját, de a beosztott nem hajtotta végre főnöke utasításait. Volt ahol az állományi adatokba titkokat láttak bele, pedig rendesebb országokban az ilyen adatok országos összesítéssel, kormányzati vagy egyesületi portálról bármikor letölthetőek.

A lista NEM pontos. *

Elméletileg a 2009.01.01-i állapotot tükrözi, de a járműbeszerzések és selejtezések rendjéből adódóan naponta változik. A január elsejei fordulónap csak elméleti segítség.

Nem pontos, mert az azonos típusú autóbuszokat a társaságok igen eltérő megnevezések alatt tartják számon, s külön gondot okozott a beazonosítás, az azonos járművek felismerése.

A lista célja nem is az, hogy valaki kijelentse, 2009. 01.01-én 8711 vagy 8788 közforgalmú autóbusz közlekedett hazánkban, hanem csak annyi, hogy az ilyennel foglalkozók képet, naponta változó képet kapjanak a hazai közforgalmú autóbusz parkról.

A hozzáértők számára ez egy segédtáblázat.
Nem több.
A következtetéseket mindenki maga vonja le.

Köszönöm közreműködésüket, segítségüket azon közlekedési társaságok első számú vezetőinek (Ők vannak kétharmados többségben) akik azonnal rendelkezésre bocsátották a kért adatokat.
S köszönöm azon civileknek a segítséget, akik olyan társasági vezetők helyett adták meg a kért adatokat, akik nem segítettek.
Azokról a társaságokról, melyekről hivatalos adatokat nem kaptam, olyan adatok szerepelnek melyekhez hozzájutottam.

Kérem, használják munkájukhoz minél nagyobb hatékonysággal.

Budapest, 2009-03-05

Takács László
06-30/ 435-4448
taxxx@freemail.hu

* A listában a Hajdú Volán Zrt. és a PK Zrt. adatai javítva szerepelnek és pontos adatokat tükröznek.

CsatolmányMéret
közforgalmú-2009.xls159.5 KB

Belépés