Üzemlátogatás a MÁV forgalomirányításnál Debrecenben

Nyomtatás
Üzemlátogatás a MÁV forgalomirányításnál Debrecenben

Amikor a vonatokról esik szó, akkor sajnos mostanság sokaknak a “késés” a második szó, ami eszükbe jut. Ha nem is vigasztaló, de most megismerhetitek a másik oldalt is, hogy hogyan történik a valóságban a vonatforgalom irányítása. Mikor és kitől függ, hogy egy vonat mehet vagy nem mehet és ehhez milyen technikai eszközöket használnak?

A Mobilitási Hét alkalmából lehetőséget biztosítunk egy üzemlátogatásra a MÁV Pályavasúti Üzemeletetés Debreceni Területi Igazgatóság forgalomirányításáért felelős szerveinél (Debrecen, Piac utca 18. és Debrecen vasútállomáson), ahol a vonatok forgalmának irányításába nyerhettek betekintést testközelből.

Akik velünk tartanak 2014. szeptember 18-án (csütörtökön) 16 órától, megismerhetik a vasúti forgalomirányítás speciális szakszavait: Megtudhatjátok, hogy a “helytelenbe közlekedő” vonat nem eltévedt, a “páratlan” vonatok nem társat keresnek és a “rendes” vonat sem arról kapta a nevét, mert barátságos. További részletek kattintás után.

Mit is lehet megtekinteni?

Az csak kevesek számára ismert, hogy a Mezőzombor-Tokaj-Nyíregyháza vasútvonal forgalmát, központi forgalomirányítással (KÖFI) Debrecenből, a MÁV Igazgatóság épületéből irányítják. Elsőként azt a helyet, szobát és azt a berendezést nézhetjük meg, ahonnan gyakorlatilag egy személy kezeli a teljes vonal forgalmát, beleértve a váltók állítását is. Ezt követően pedig Debrecen vasútállomására megyünk, ahol az irányító torony épületében azt a helyiséget, és az ott folyó munka rejtelmeibe nyerhetünk betekintést, ahonnan a városunkba érkező és innen induló vonatok forgalmát szabályozzák a DOMINO70 típusú berendezéssel. Lényegében ebben az irányítóteremben dől el, hogy egy-egy vonat melyik vágányra érkezik, vagy melyik vágányról indul.

Találkozó és részletes program:

Találkozó: 2014. szeptember 18-án 16:00-kor a MÁV Igazgatóság épületének portájánál. Debrecen Piac utca 18.

Program: A KÖFI terem megtekintése (kb. fé óra), majd gyalogosan átmegyünk a Nagyállomásra 16:45-re, ahol felmegyünk az irányítótoronyba.

A részvétel feltételei: A látogatás ingyenes, azonban, mivel üzemi területre lépünk, ezért a belépés engedélyhez és előzetes regisztrációhoz kötött. Ezen az űrlapon lehet jelentkezni néhány személyes adat megadásával, amit a MÁV Vasútbiztonság részére kell átadnunk, ahhoz, hogy beengedjenek bennünket. A személyes adatokat természetesen más célra nem használjuk fel és a látogatás végeztével töröljük.

Belépés