Kis lépés a vasútnak, nagy lépés az utasnak

Nyomtatás
Utazás határok nélkül
MD Tócóvölgyben, Fotó: Sáfri Péter

A MÁV START Zrt. közzétette a 2011. december 11-től 2012. december 8-ig tartó menetrendi időszakra érvényes menetrendjét (http://www.mav-start.hu/res/2011_2012_evi_menetrend.pdf). A korábbi híradások nagyívű tervekről, több vonatról szóltak. Sajnos országos szinten ezekből csak kevés valósult meg. Debrecen és környéke azonban szerencsésebb helyzetben van, mivel néhány kivételtől eltekintve a környező vonalakon évek óta ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok. Ezen túlmenően régiónkat érintendő kedvező változások is történtek, amelyeket egyesületünk ezúton is üdvözöl.

Habár kis lépésekről van szó, és sok tennivaló akad még a vasút háza táján, azonban biztosak vagyunk benne, hogy ezek az apró változások az utasok számára nagy segítséget nyújtanak és megelégedésükre szolgálnak majd. Ezúttal is kérünk mindenkit, hogy a utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak az érvényes menetrendről.

  • Hosszú évek óta sokak kívánalma volt a Budapestről, a napi utolsó Püspökladányig közlekedő sebesvonat útvonalának meghosszabbítása. Ez a vonat decembertől Debrecenig közlekedik majd és vissza is Debrecenből fog indulni az éjjeli, kora hajnali órákban. Ezzel lehetőség nyílik a fővárosból a késő esti órákban (22.28-kor) is elindulni Debrecenbe, valamint a hajnali vonattal már reggel 5.57-re Budapesten lehetünk. Az éjszakai vonat nem csak a késő estig tartó fővárosi rendezvényeken résztvevők számára segítség, hanem, a Budapesten túlra (vidékre, külföldre, repülőtérre) utazóknak is új utazási lehetőségeket ad. Az utazók szállásköltséget és időt takaríthatnak meg azáltal, hogy nem kell egy nappal később, illetve korábban indulniuk. (Extrém utasok számára figyelemre méltó lehet, hogy 24 órán belül Bécset is megjárhatjuk Debrecenből oda-vissza.)
  • Kishatárforgalomban Csap és Záhony között a délutáni vonat néhány perccel hamarabb indul, hogy a Budapestre utazók az elhúzódó vámvizsgálat esetén is elérhessék az utolsó személyvonatot.
  • A Debrecen - Nagykereki vonal utasainak idén kedvezett a vasút, mert reggelente 40 percenként indulnak vonatok Debrecenbe a hivatásforgalom és a diákok jobb kiszolgálása érdekében. Az eddig mostoha gyerekként kezelt, de elszánt, a vasút mellett kitartó utasokkal rendelkező vonal ezzel új esélyt kap, fejlődésnek indulhat és biztosak vagyunk benne, hogy ennek köszönhetően többen választják majd a vasutat.
  • A tavaly újdonságként megjelent  Fehérgyarmat - Debrecen - Eger viszonylatú vonatok a következő menetrendben is megmaradnak. A kezdeti műszaki és szervezési nehézségeket követően sokat javult ezen vonatok menetrendszerűsége az év folyamán. Ezen nehézségektől eltekintve elmondható, hogy az ilyen városon átmenő elővárosi vonatok korszerű megoldásának számítanak.
  • Debrecen és Tiszalök között - egy tiszavasvári üzem dolgozóinak az igényeihez (műszakvégzés) is igazodva - az eddig 20.07-kor induló személyvonat 21.02-kor fog indulni. Ezzel a változással három órás “lyuk” helyett a napközbeni kétórás ütemhez igazodik majd a vonatok közlekedése. (Az utolsó Debrecenből induló személy vonat pedig korábban, 22.38-kor indul majd.)
  • Nyíregyházáról az eddig utolsóként, 19:43-kor induló vonatot követően 22:39-kor is lesz eljutási lehetőség görögszállási átszállással Tiszalökre.
CsatolmányMéret
DERKE - Kis lépés a vasútnak, nagy lépés az utasnak - sajtóközlemény 2011.11.23..pdf179.27 KB

Belépés