"Nem áll meg a Hatvan utca elején a busz"

Nyomtatás

Nézzen körül a helyszínen! Ön szerint meg tudna állni itt egy busz?

A haon.hu oldalon ezzel a címmel jelent meg egy írás, egy olvasói levél apropóján, amely kifogásolja, hogy a Hatvan utca elején miért nincs buszmegálló a Segner tér felé. A portál szerkesztői megérdezték az önkormányzat városüzemeltetési osztályát, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a "A Pásti utcai megálló pár nélkül, egyoldali kialakítással lett megépítve, mivel a Hatvan utca, Csók utca és Bethlen utca közötti szakaszának jelenlegi forgalomtechnikai és geometriai adottságai ezt teszik lehetővé." Ez az állítás azonban nem állja meg a helyét. Lehetne ott megálló!

A valóság azonban az, hogy Pásti utca megállóhely párjának a létesítésére már nagyon régóta megvan az igény az utasok részéről, amely mind szolgáltató, DKV Zrt., mind pedig Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által ismert. Jelen körülmények között a megállóhely létesítéséhez két dolog szükséges, egyrészt a megállóhelyet jelölő tábla, másrészt a szándék. Téves az az állítás, hogy forgalomtechnikai és geometriai adottságok ezt nem teszik lehetővé, hiszen megállóhely létesítésére alkalmas helyszín van. Itt négy - egyébként kevésbé kihasznált - parkolóhelyet kellene megszüntetni. A megállóhely létesítésével nem szükséges a kiskörút építését megvárni, hiszen a "beruházás" egészen minimális lenne. Az általunk javasolt helyen, sem jogszabály*, sem műszaki előírás megállóhely kijelölését nem tiltja, nincs kapubeálló sem más forgalmi akadály.

Erre a megállóhelyre a belvárosi sétáló övezet felől érkező utasok miatt lenne szükség, ezért a nyugati kiskörút terveiben szereplő, a Tóth Árpád utca elejére tervezett megállóhely nem nyújtana kedvezőbb alternatívát a Jókai utca megállóhellyel szemben. A Tóth Árpád utca elejére tervezett megállóhely létesítése támogatandó elképzelés (különösen a közeli gimnázium miatt), azonban úgy gondoljuk, hogy a megállónak a sétálóövezethez minél közelebb kell elhelyezkedni, hogy az minél kevesebb gyaloglással elérhető legyen a belvárosból.

Szeretné-e Ön, hogy a Hatvan utca elején, a Segner tér felé is legyen buszmegálló?

Nyomtatás
Igen
56% (102 szavazat)
Nem
23% (41 szavazat)
Mindegy
12% (22 szavazat)
Miért, nincs?
9% (16 szavazat)
Összes szavazat: 181

Kapcsolódó jogszabályok:*

    • 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet, a közutak igazgatásáról
    • 15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet, az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről
    • 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről
    • ÚT 2-1.212:2009 A közúti közösségi közlekedés (tömegközlekedés) pályáinak, utas- és járműforgalmi létesítményeinek tervezése

 

 

Belépés