Versenyeztük

Nyomtatás
Versenyeztük
A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület a DKV Zrt. és a Civishír támogatásával ebben az évben is megrendezte Mobilitás eljutási versenyét. A verseny célja, hogy a különböző közlekedési módok közötti eljutási idő különbséget szemléltessük. Ennek megfelelően nem az egyéni résztvevők győzelme volt az elsődleges cél, hanem a különböző közlekedési módok közötti különbségek megismerése, mind időben, térben és használhatóságban, beleértve a költségeket és az energiafelhasználást. Az eljutási versenyt az alábbi két viszonylaton tartottuk:
 
2020. szeptember 17-én, csütörtökön és 22-én, kedden a reggeli órákban a Nagyállomás - Nagyerdei Park között, valamint 2020. szeptember 18-án, pénteken a Nagyállomás - Árpád Vezér Általános Iskola között.
 
Ez a táv mind kerékpárral, mind villamossal, mind személygépkocsival jól járható.
 
Az 1-es villamosvonal mentén közlekedve a tavalyi évhez hasonló eredmények születtek mindhárom közlekedési mód esetén. Ez évben az autó eljutási ideje kicsit több volt (20 perc), ami inkább annak köszönhető, hogy a versenyzőink kicsit messzebb, a stadion mellett tudtak csak parkolni, ahonnan hosszabb volt a gyaloglás. (A tavalyi résztvevő a mélygarázs parkolóját használta és 18 perc alatt ért célba.) Autóval versenyzőnk a Kassai út felé közlekedett és elmondása alapján meglepően jól lehetett haladni. Kerékpárosunk a villamossal teljesen párhuzamos útvonalon közlekedett. Izgalomra általában csak az adott okot, hogy szabályosan közlekedve ötször kell átmennünk az utca egyik oldalából a másikba, attól függően, hogy hol halad a kerékpárút. Az első nap győztese a kerékpár volt, néhány másodperces különbséggel a villamos előtt ért oda.

 

 

Második nap a 2-es villamossal versenyeztünk egy péntek délutáni napon. A Nagyállomástól indulva, a cél az Árpád Vezér Általános Iskola előtti parkoló volt. A versenyben ezúttal két autót is bevetettünk. Az útvonaltervező által felajánlott két leggyorsabb útvonalat választottuk. Az egyik a Böszörményi út felé, a másik pedig a Kassai út felé. A péntek délután ellenére ezúttal is meglepően jól lehetett haladni autóval. A gyorsabb útvonalhoz 16 percre, a második leggyorsabb útvonalhoz 24 percre volt szükség, habár az útvonaltervező szerint 21 perc alatt meg lehetett volna tenni. Érdekesség, hogy a végül gyorsabb autósunk a nyolcadik percben (időben az út fele) még csak a Külsővásártéren járt, ami a teljes útnak az ötöde. A második autósunk ekkor már az Árpád téren járt és a Hadházi úti és Bem téri csomópontnál vesztette el az előnyét, majd pedig a Doberdó utcán kellett három ciklusnyi lámpaváltást megvárnia. Az első autósunknak a Külsővásártér után legközelebb csak a Bolyai utcai csomópontban kellett hosszabb időre megállnia.
 
Kerékpárosunknak két fő ellensége volt: az egyik a szokatlanul erős szembeszél, a másik pedig a jelzőlámpák.  Főleg az utóbbi, ugyanis a 27 perces útból közel 8 percet kellett állni valamelyik jelzőlámpánál. Ez az utazási idő harmada. A villamos nagyjából tartotta a menetrendben kiírt menetidőt, mindössze egy percet késett. Az idő többi részét oda-, és elgyaloglás tette ki a jelzőlámpánál történő hosszú várakozással együtt.  Ezen a távon tehát az autóval való utazás volt a nyerő.

 

 

 

Harmadik nap autósunk járművét szervizbe kellett vinni, ezért taxival ment. Az útvonalat a taxisra bízta, aki egy korábban általunk nem próbált, kiskörút - Hatvan utca - Egyetem sugárút útvonalat választotta. A korábbiakhoz képest is  gyérebb volt a forgalom és meglepően jól lehetett haladni. (Bizonyára azért mert autómentes nap volt.) Autósunk néhány másodperces hátrányát a taxis szolgáltatás kifizetése okozta. Egyébként a három csapat gyakorlatilag egy percen belül érkezett a helyszínre, ezért mi a harmadik napi versenyt döntetlennek ítéljük.

 
 
 

Belépés