Sajtóközlemények

Nyomtatás

Sűrített limonádé: Több járat és hétvégén is közlekedő villamos májustól

Sűrített limonádé: Több járat és hétvégén is közlekedő villamos májustól
Mától módosul a DKV menetrendje, több vonalon gyakrabban közlekednek a járatok és hétvégén újból közlekednek a villamosok is. Az új indulások tényleg javítani fogják a színvonalat az adott időszakban, azonban tény, hogy a járatsűrítéssel érintett vonalak nagy részén nem áll vissza teljes mértékben a ritkítás előtti menetrend és bőven maradtak olyan vonalak is, ahol nem történt változás és szintén fontos lenne több járatot közlekedtetni. A villamosvonalakon a járatok követési ideje még mindig nem kielégítő, különösen hétvégén. Újdonság a hétvégén közlekedő 92, 93, és 94 jelzésű éjszakai járatok bevezetése, amelyek város nagy részét és Józsát is lefedik. Az éjszakai járatok az éjfél után érkező és induló vonatokhoz is csatlakozást biztosítanak, azonban az éjfél előtt és hajnalban induló vonatokhoz továbbra sem megoldott a helyi közlekedés csatlakozása (Kivéve az utolsó InterCity érkezése után induló villamosokat.) Az éjszakai járatok a hétvégén szórakozni vágyók számára jó opciót nyújt a hazajutásra, azonban napi munkába járáshoz még mindig nem megfelelő.
A közösségi közlekedés használhatósága szempontjából megnyugtató megoldásnak azt tartanánk, ha tavalyi alapmenetrend visszaállítása kerülne. Az alábbiakban részletezzük az egyes vonalak módosításait.
 

Vármegyebérlet: Kérdések és válszok

Vármegyebérlet: Kérdések és válszok
Mi is ez a “vármegyebérlet”?

A miniszterelnöki bejelentés és a MÁV-VOLÁN csoport által közreadott közlemény szerint  májustól "vármegyebérletek" kerülnek bevezetésre a helyközi közösségi közlekedésben. A közreadott információk alapján részletszabályokról ugyan még keveset tudunk, azonban az utasokban felmerült kérdésekre megpróbálunk válaszolni a rendelkezésre álló információk alapján.

  • Az új típusú bérlet megyén belül minden helyközi autóbuszra és vonatra (IC kivételével) érvényes lesz.
  • Korlátlanul tudunk vele utazni az érvénytartama alatt az adott megye bármely településére.
  • A teljes ára 9450,- forint lesz kerül majd.
  • Ha valaki két, vagy több megyén át is utazik, annak lesz lehetősége „országbérlet” váltani, ami két vármegyebérlet árával megegyezően havi 18900 forint lesz.
  • Diákbérleteknél az eddig is alkalmazott 90%-os szociálpolitikai kedvezmény érvényes lesz a vármegyei és országos bérletekre is.
  • A vármegyebérlet csak a helyközi járatokra lesz érvényes! A városi közlekedési szolgáltatók (BKK, DKV MVK, SZKT, KEKO stb.) járatain nem lehet majd utazni vele, de a helyközi buszokkal, vonatokkal városon belül utazásra is lehet majd használni. Bár nem lett egyértelműen kijelentve, de Volánbusz Zrt. által üzemeltetett helyi járatú autóbuszokon sem lehet majd utazni vármegyebérlettel, ezért többek között Nyíregyházán, Hajdúszoboszlón sem lesz érvényes a helyi járatú buszokra.
  • Ahogyan a jelenlegi díjszabás szerint is, a munkáltatónak legalább 86 %-át térítenie kell a közösségi közlekedési bérlet árát. Ez a vármegyebérletekre is érvényes lesz. Habár a jelenleg hatályos rendelet ennek ellentmond, de a közleményekből az szűrhető le, hogy az országbérletekre is lehet majd költségtérítést biztosítani.

Vármegyebérlet: Népszerű, de megosztó és igazságtalan

Vármegyebérlet: Népszerű, de megosztó és igazságtalan
Mindenek előtt szeretnénk leszögezni, hogy nagyon örülünk annak, ha az utasok számára kedvező változás történik a közösségi közlekedésben. A tegnap bejelentett vármegyebérlet legnagyobb vívmánya, hogy ezzel helyközi szinten megvalósul a tarifaközösség. Az utasoknak nem kell választani, hogy vonattal vagy busszal járjanak-e munkába, ha mindkettő elérhető. Sőt átszállással is utazhatnak, ha úgy kedvezőbb számukra.
 
Azonban az új vármegyebérlet májustól várható bevezetése erős kettős érzelmeket váltott ki bennünk. Habár az új bérlet sok utas számára nagyon kedvező változást jelent most, azonban közelebbről megvizsgálva már nem ilyen fényes a helyzet. Talán sokak számára elsőre nem egyértelmű, de a vármegyebérlettel nem lehet majd használni a nagyvárosok helyi szolgáltatóinak a járatait, így a DKV járatait sem. Ismerve más országok sikeres és kevésbé sikeres megoldásait, a rendelkezésre álló lehetőségeket és a hazai közösségi közlekedés gyengeségeit elmondható, hogy a több évtizedes szervezési problémákat nem oldja meg és legalább annyi új gondot is okoz,  mint amennyit megold - többek között a helyi közlekedést használó utasok igényeinek figyelmen kívül hagyása miatt.
 
Hogy egy mondatban is érthető legyen a helyzet, ahhoz tudnánk hasonlítani a szituációt, mint amikor leárazzák a tejet, aminek ma lejár a szavatossága. Aki éppen ma akar tejet inni, annak jó, de aki másnap szeretne kakaót készíteni, annak marad a drágább tej. A vármegyebérlet tehát az utazóközönség egy részének nagy segítség, azonban nem oldja meg a holnap, azaz a közösségi közlekedés strukturális problémáit. 
 

Utasok észrevételeit küldtük el polgármester úrnak

Utasok észrevételeit küldtük el polgármester úrnak
Képzelje el, hogy mi történne, ha olyan döntés születne, hogy a karbantartási költségek lefaragása céljából lezárják a debreceni utcák harmadát és a szélesebb utakon pedig csak irányonként egy forgalmi sávot lenne szabad használni. . Mekkora lenne a felháborodás? Pontosan így érzi most magát több tízezer debreceni és agglomerációban lakó polgár, akik átlagosan napi 260 ezer utazást bonyolítottak le villamossal, busszal, trolival (a Covid járvány előtti időszakban a DKV Zrt. adatai szerint). Nekünk, közösségi közlekedést használóknak a járatok jelentik azt a rendszert, amit az autósoknak az utcák és a parkolóhelyek. Ettől függ, hogy milyen gyorsan, kényelmesen és mennyi gyaloglás árán jutunk el a munkahelyre, vásárolni, vagy tudjuk a gyereket óvodába vinni. Idén ősszel jelentős akadályokba ütköztünk ezen utak során.
 
Hogy milyen akadályok ezek? Azt jól szemlélteti az a több mint 1200 észrevétel, amelyeket az utasok tettek a járatok csökkentése óta eltelt időszakban. Az észrevételeket tételesen megküldtük polgármester úr és a DKV Zrt. vezérigazgatója részére,  valamint a mellékelt dokumentumokban összefoglalva elemeztük a debreceni helyi közösségi közlekedés használatával kapcsolatos, utasok által tett észrevételeket.

Járatok csökkenésével lehet 2 milliárdot megtakarítani?

Járatok csökkenésével lehet 2 milliárdot megtakarítani?
A sajtóban megjelent hírek szerint a járatok számának csökkentésével 2 milliárd forint megtakarítást lehet elérni. Ez lehetséges-e? Ha igen milyen következményekkel jár? 
Előzetesen néhány tény. Amikor a költségek csökkentéséről beszélünk, csak ritkán kerül szóba, hogy a járatritkítás az utasok elvesztésével és bevételkieséssel jár Az utasok elvesztése tovább növeli a városban a gépjárművel közlekedők számát, ami még jobban megnehezíti a forgalomszervezését. A bevétel kiesése pedig növeli a szolgáltató finanszírozási igényét, ami az önkormányzat kasszáját fogja megterhelni.
 
A közösségi közlekedésben - sok közszolgáltatáshoz hasonlóan - magas az állandó költségek aránya. (Ezek olyan költségek, amelyek akkor is felmerülnek, ha buszok, villamosok egy métert se mennek.) Mindezek miatt érdemi megtakarítást pusztán a járatok csökkentésével nem lehet elérni. Ezt szemlélteti jól a mellékelt ábra, amelyen jól látszik, hogy a COVID-19 pandémia alatti járatritkítás sem a költségek mértékében, sem pedig a struktúrájában nem okozott látható változást, annak ellenére, hogy a járatok száma majdhogynem a felére esett vissza. Az összes ráfordítás 2021-ig nagyon keveset változott. Figyelembe véve a növekvő energiaárakat is, ebből ennek a 8 milliárdnak kellene a 20-25%-át megtakarítani. Hogyan lehetséges?

Itt vannak Debrecen első saját elektromos buszai

Itt vannak Debrecen első saját elektromos buszai

Az elektromos meghajtás közúti járműveknél terjed, mostantól Debrecenben is utazhatunk a 12 új ilyen autóbuszunkkal. Már korábban volt több teszt autóbusz futott a városban, a forgalomba helyezett járművek ezen tapasztalatok alapján lettek kiválasztva.

A dízel buszokhoz képest különbség, hogy ezek a DKV saját tulajdonú járművei. A technológia a cégnél új, a kis flotta jó tapasztalatszerzésre tud szolgálni, hogy a későbbiekben érdemes-e erre a meghajtási módra építeni. Gondolunk itt leginkább a hatótávolságra, valamint az üzemeltetési és karbantartási költségekre, ha idősebbek lesznek a járművek. (Sajnos Szegen már az akkumulátoros önjáró trolikkal van negatív tapasztalat.)

Utas szemszögből az elvárható kényelmi szintet hozzák, a villanymotor ugyanakkor halkabb a dízelnél, leginkább ez tűnhet fel rajtuk utazva. Próbálja ki mindenki, illetve várjuk a véleményeteket az akkumulátoros energiaellátásról. Ez már egyfajta vallási kérdés is.

Üröm az ürömben, hogy látványra jól néz ki, hogy új autóbuszok érkeznek és mennyire fejlesztik a közösségi közlekedést a városban, szeretnénk így mellékesen azt is megjegyezni, hogy éppen most hajtanak végre komoly járatritkítást, és akinek a járata 30 helyett csak 60 percenkét fog közlekedni, jó eséllyel átvált más közlekedési módra, mert csekély vigasz az autóbusz meghatási rendszere az az utas számára használhatatlan a közösségi közlekedés által nyújtott kínálat. Az, hogy ebben még bőben akad tennivaló, jól szemlélteti, hogy milyen hozzászólások érkeznek az autóbuszok átadásáról szóló híroldalak cikkeihez.

Komoly járatritkítással kezdődik a tanév városunkban

Komoly járatritkítással kezdődik a tanév városunkban
Komoly járatritkítással kezdődik a tanév városunkban. A 2022-es év a tömegközlekedésben már eddig is komoly szolgáltatásszínvonal-csökkentést jelentett. Rögtön januárban, amikor a tanítási időszakban is tanszünetes menetrendet alkalmaztak, majd július 25-től munkanapokon a szombati, illetve néhány járattal kibővített sűrített szombati menetrendet alkalmaztak.
2022. szeptember 1-től a legtöbb autóbuszvonalon komoly járatritkításokat hajtanak végre. Az infláció miatt növekvő költségek, és munkaerőhiány miatt a város nem tudja / nem akarja tovább finanszírozni a meglévő színvonalú szolgáltatást, így jellemzően a csúcsidei sűrítő járatokat lecsipegetik a vonalakról. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy az egyes autóbusz-vonalakon milyen változások lesznek. Részletek kattintás után!
 
Az augusztusi áremelés és a szeptemberi járatritkítás hatása egyértelmű, tovább csökken az utasok száma, tovább szűkülnek a közösségi közlekedés lehetőségei. Ahhoz, hogy nagyon figyelmet kapjon a közösségi közlekedés és megforduljon a ternd, szükség van arra, hogy mindenki írja meg, hogy miként érinti a mindennapokban Ezen az egyszerű űrlapon küldje el, hogy Önt milyen módon érintik a változások. Az észrevételeket összesítve megküldjük az illetékesek részére.

Közösségi közlekedés – női szemmel, gyermeket nevelve

Közösségi közlekedés – női szemmel, gyermeket nevelve

Ne menjen el hamarabb! Informatív utastájékoztatás! Játékos megálló. Legyen élmény az utazás. Címszavakban összefoglalva ezek a női utasok és kisgyermekkel utazók legfontosabb igényei és észrevételei a közösségi közlekedéssel kapcsolatban.

Az elmúlt hónapokban külön foglalkoztunk a női utasok igényeivel, illetve azon utasokkal, akik gyermeket nevelve vesznek igénybe közösségi közlekedést. A kiemelt célcsoport igényeinek vizsgálatára az adta az apropót, hogy a menetrendes oldalunk látogatottsági adatai között minden 24 év feletti korosztályban erősen felülreprezentáltak a női utasok. Azért azt a célt tűztük ki, megismerjük, ezen utasok megszokottól eltérő utazási igényeit, problémáit és megvizsgáljuk, hogy milyen lehetőségek vannak az utazási élmény javítására.

A kutatás során mélyinterjús beszélgetésekre alapozva egy olyan kérdőívet állítottunk össze, amely kifejezetten a női utasok és gyermekkel utazók igényeire fókuszál. A kérdőív adatai alapján állítottuk össze azokat a preferenciákat, amelyekre jobban oda kell figyelnie a szolgáltatóknak. A kérőívet kiértékeltük és egy kutatási jelentésben foglaltuk össze a legfontosabb észrevételeket és javaslatokat.

Közlekedési szövetségek: Ausztria, VOR

Közlekedési szövetségek: Ausztria, VOR

Ausztriában a közösségi közlekedés díjszabási rendszere 2-3 tartományonként képez egy egységet. Ebben a cikkben a Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland területén működő Verkehrsverbund Ost-Region (rövidítve: VOR) közlekedési szövetséget mutatjuk be, amelynek a többihez képest kiemelt szerepe van, mivel az osztrák fővárost is magába foglalja. A rendszer különlegessége, hogy nem a korábban ismertetett klasszikus zónás rendszert használják, hanem egy utasok számára egy egyszerűbb, az értékesítés szempontjából viszont bonyolultabb rendszert vezettek be, amely gráfelméleti alapon határozza meg, hogy egy adott jegy vagy bérlet mely útvonalakra érvényes.

Fejlődő város: lehetőségek és csapdák a közlekedésszervezésben

Fejlődő város: lehetőségek és csapdák a közlekedésszervezésben
Több indokot is fel lehet sorolni, hogy miért költöznek el sokan a várostól távolabb eső, kertvárosias településekre. Csendes, barátságos, városi zajtól mentes környezet, olcsóbb ingatlan. Az élhető környezet és persze az ingatlan ára még mindig nagyobb súllyal esik számításba a kiköltözés melletti döntés során, az olyan napi kellemetlenségek ellenére is mint az mindennapos utazással járó költségek, vagy az emiatt elvesztegetett idő. A tendencia jól látható az ábrán. A környező települések lélekszáma nő, míg Debrecenben fogy a népesség. Ez a folyamat a szuburbanizáció, amelynek olyan nehezen megoldható problémákat okoz, amire nem egyszerű azonnal reagálnia a központban elhelyezkedő településnek. 
 
Tartalom átvétel

Belépés