vasút

Nyomtatás

Rendezvények az Európai Mobilitási Hét alkalmából

Rendezvények az Európai Mobilitási Hét alkalmából

Az Európai Mobilitási hét alkalmából ismét váltotatos programokkal és rendezvényekkel jelentkezünk. Vasárnap 2015. szeptember 20-án, 10:00 - 15:00 között mindenkit szeretettel várunk a sátrunknál az Ady Endre úton, ködszínház mellett.

 • Játszósarok gyerekeknek. (rajz, kifestő, kirakó, favonat, stb.)
 • "Én az Utas": - Utasjogi tanácsadás és utazási és útvonal tervezési javaslatok, ötletek helyi, helyközi és nemzetközi utasoknak.
 • 11:00 Közlekedéstörténeti és helyismereti vetélkedő, kicsiknek és nagyoknak. A legjobban teljesítő játékosok vonalhálózati térképet és játékokat nyerhetnek. Nevezés a helyszínen 10:45-től. (játékidő max. 30 perc)
 • 11:30 "Jövő túra." - Mese az elővárosi villamosról és a közös peronról. Képes ismeretterjesztő séta keretében ellátogatunk olyan busz és villamosmegállókba, ahol fotós illusztrációk segítségével más országokban már sikeresen alkalmazott közlekedésszervezési megoldásokat mutatunk be. Indulás a DERKE sátrától. Célpont a Klinikák és az Egyetem villamosmegálló. (séta max. 30 perc óra)
 • 13:30 "Troli 30" - Ismeretterjesztő vetélkedő a debreceni trolibusz közlekedés múltjáról, jelenéről és jövőjéről. (játékidő max. 30 perc óra)

 

Üzemlátogatási lehetőségek is biztosítunk:

 • 2015. szeptember. 18., pé., 15:00  - EMKK Zrt., Debrecen, (Szoboszlói út 4-6., telephely) 
  Facebook esemény | Regisztráció
 • 2015. szeptember. 25., pé., 14:45  - MÁV-START Zrt. Debrecen, járműfenntartás (Déli sor, Találkozó a Nagyállomáson a pénztáraknál)
  Facebook eseményRegisztráció

Gyorsvonati pótjegy: a drágább semmi

Egy emeleti irodából, bizony, nem látszanak az utasok.

Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. Sajnos a korábbi híresztelések igazzá váltak, miszerint a MÁV-START Zrt. bevezeti a gyorsvonati pótjegyet. Legutóbb egy hónapja volt tarifaváltozás, akkor került bevezetésre, hogy az IC pótjegyek ára a megváltás időpontjától is függ, tehát aki nem vált előre helyjegyet, azt felárral büntetik. Most néhány, a nevében gyorsnak nevezett vonat esetében kell többet fizetnünk, változatlan szolgáltatásért, ezért a “retro” érzéseket keltő gyorsvonati pótjegy idejét múlt és elfogadhatatlan.

Magyarországon az 1990-es évek elején szűnt meg a sebesvonati külön díjszabás, és jelenleg is csak tőlünk keletre létezik, például Romániában. A közlekedésért felelős tárca továbbra is halogatja a közösségi közlekedés tényleges reformját. Helyette csak pótcselekvésekkel próbálja elterelni a figyelmet: szervezeti átalakítások a Volán társaságoknál és a MÁV Csoportnál, InterCity pótjegyek árának a “piszkálgatása”, és most egy újabb sarc: a gyorsvonati pótjegy.

A régióban szerencsére csak két vonatot érint az áremelés. A Budapestről Brassóba tartó CORONA, és a Moszkvába közlekedő TISZA nemzetközi gyorsvonatot. 

Együtt a Régióval! - Konferencia, 2011. április 14. - Debrecen

Együtt a Régióval!Egyesületünk  “Együtt a Régióval – Európai szintű közösségi közlekedés lehetőségei Debrecenben és vonzáskörzetében” címmel, magyar és külföldi szakemberek részvételével konferenciát tart Debrecenben 2011. április 14-én. Rendezvényünk célja, hogy tapasztalatcsere mellett részletesen feltérképezzük a határokon átmenő közösségi közlekedés helyzetét és lehetőségeit, kiemelten kezelve Debrecen-Nagyvárad közvetlen vasúti kapcsolatát.
 
Egyesületünk a határon átívelő közlekedés fejlesztését a térség fejlődésének szempontjából rendkívül fontosnak tartjuk, ezért is kívánunk nagyobb figyelmet fordítani a Debrecen és Nagyvárad közötti kapcsolatra. Előadóink és meghívott szakemberek segítségével arra keressük a választ, hogy milyen rövid és hosszú távú lehetőségek kínálkoznak a két város, illetve a térség más települései közötti közösségi közlekedés javítására. Konferenciánk eredményeként pedig egy rövid és hosszú távú ajánlást és cselekvési tervet kívánunk készíteni, amely iránymutatásul szolgálhat a döntéshozók számára, hogy az itt élő emberek és szakemberek szerint milyen stratégiával érhető el az európai színvonalú közösségi közlekedés régiónkban. Bízunk abban, hogy a konferenciánk eredményét az ország más határ menti térségei is eredményesen hasznosítják majd, saját térségükre vonatkozóan.

Tartalom átvétel

Belépés