Az első állomásán "Az én megállóm"

Nyomtatás
Az első állomásán "Az én megállóm"

Egyesületünk sikerrel pályázott az Új Európa Alapítvány és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben meghirdetett (#KÖSZ) pályázaton, amelynek célja hogy magyarországi nonprofit szervezetek az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítsanak meg a középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai számára.

A KÖSZ! Program támogatásával megvalósuló,  “Az én megállóm” nevet viselő projektünk. 2015. március 2-án, hétfőn délután elérkezett első állomásához: megtartottunk nyitó rendezvényünket a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában, ahol a jelentkezők megismerkedtek egymással és az egyesületünkkel. Nagy érdeklődésnek örvend a projektünk, mert a “Mechwart” mellett jelentkeztek a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumából, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolából, a Könnyűipari Szakképző Iskola és Speciális Szakiskolából, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumból, valamint a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthonából is.

 

A közösségi szolgálat biztosítása mellett a pályázati programunkkal szeretnénk kézzel foghatóan tenni Debrecen közösségi közlekedésének minőségi javításáért. A programban résztvevők segítségével a város autóbusz-megállóhelyeit és azok környezetét kívánjuk szebbé tenni. A diákok 4-5 fős csapatokba szerveződve több autóbusz-megállóhelyet "örökbe fogadnak". Ez azt jelenti, hogy az általuk kiválasztott megállók tartozékait megtervezett ütem szerint gondozni fogják legalább a pályázat időtartama alatt. Lefestik az esőbeálló oldalfalát és a padokat, eltávolítják a menetrendekről a graffitiket, valamint a megállóhely melletti zöldterületen évelő virágokat telepítenek. Egyesületünk pedig az elnyert pályázati forrásból biztosítja a feladatok elvégzéséhez szükséges tárgyi feltételeket.

 

A hétfői eseményen a diákokkal ismertettük a projekt részleteit, a tervezett ütemezést. Megkapták a szükséges munkavédelmi oktatást, és átvették az előkészített önkéntes szerződést, amit majd nekik és szüleiknek is alá kell írniuk. A megbeszélés további részében kiválasztották a csapatok az általuk preferált városrészt, ahol majd szeretnének dolgozni. Merültek fel egyedi igények az program ütemezésével és a használni kívánt anyagokkal, festékekkel kapcsolatban. Ezeket igyekszünk kielégíteni, és alkalmazkodni a körülményekhez.

 

Az elkövetkezendő hetekben véglegesítjük a csapatok összetételét és bejárjuk velük a megállókat. Ezután a fiatalok kiélhetik kreativitásukat a tervezéssel, amelyet egyeztetni fogunk Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával. A jóváhagyás után beszerezzük a szükséges anyagokat és a megvalósítás útjára lépünk. Terveink szerint április folyamán már beszámolhatunk az első eredményekről.

Az első állomásán "Az én megállóm"
Az első állomásán "Az én megállóm"
Az első állomásán "Az én megállóm"
Az első állomásán "Az én megállóm"

Belépés