Az első állomásán "Az én megállóm"

Egyesületünk sikerrel pályázott az Új Európa Alapítvány és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben meghirdetett (#KÖSZ) pályázaton, amelynek célja hogy magyarországi nonprofit szervezetek az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítsanak meg a középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai számára.

A KÖSZ! Program támogatásával megvalósuló,  “Az én megállóm” nevet viselő projektünk. 2015. március 2-án, hétfőn délután elérkezett első állomásához: megtartottunk nyitó rendezvényünket a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában, ahol a jelentkezők megismerkedtek egymással és az egyesületünkkel. Nagy érdeklődésnek örvend a projektünk, mert a “Mechwart” mellett jelentkeztek a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumából, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolából, a Könnyűipari Szakképző Iskola és Speciális Szakiskolából, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumból, valamint a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthonából is.

A közösségi szolgálat biztosítása mellett a pályázati programunkkal szeretnénk kézzel foghatóan tenni Debrecen közösségi közlekedésének minőségi javításáért. A programban résztvevők segítségével a város autóbusz-megállóhelyeit és azok környezetét kívánjuk szebbé tenni. A diákok 4-5 fős csapatokba szerveződve több autóbusz-megállóhelyet "örökbe fogadnak". Ez azt jelenti, hogy az általuk kiválasztott megállók tartozékait megtervezett ütem szerint gondozni fogják legalább a pályázat időtartama alatt. Lefestik az esőbeálló oldalfalát és a padokat, eltávolítják a menetrendekről a graffitiket, valamint a megállóhely melletti zöldterületen évelő virágokat telepítenek. Egyesületünk pedig az elnyert pályázati forrásból biztosítja a feladatok elvégzéséhez szükséges tárgyi feltételeket.

A hétfői eseményen a diákokkal ismertettük a projekt részleteit, a tervezett ütemezést. Megkapták a szükséges munkavédelmi oktatást, és átvették az előkészített önkéntes szerződést, amit majd nekik és szüleiknek is alá kell írniuk. A megbeszélés további részében kiválasztották a csapatok az általuk preferált városrészt, ahol majd szeretnének dolgozni. Merültek fel egyedi igények az program ütemezésével és a használni kívánt anyagokkal, festékekkel kapcsolatban. Ezeket igyekszünk kielégíteni, és alkalmazkodni a körülményekhez.

Az elkövetkezendő hetekben véglegesítjük a csapatok összetételét és bejárjuk velük a megállókat. Ezután a fiatalok kiélhetik kreativitásukat a tervezéssel, amelyet egyeztetni fogunk Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával. A jóváhagyás után beszerezzük a szükséges anyagokat és a megvalósítás útjára lépünk. Terveink szerint április folyamán már beszámolhatunk az első eredményekről.