Rajtvonalnál a megállók

Nyomtatás
Rajtvonalnál a megállók

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, egyesületünk sikerrel pályázott az Új Európa Alapítvány és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös pályázatán, a KÖSZ Programon. “Az én megállóm” című projektünk keretében középiskolás diákok fognak debreceni buszmegállókatt felújítani és novemberig gondozni. A munkákat az iskolai közösségi szolgálat terhére fogják végezni. Több megálló esőbeállójába a fiatalok egyedi grafikákat is terveztek, melyet jelenleg Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala véleményez.

A megalakult csapatok többségét megihlette a megállók egyedivé tételének lehetősége, melyhez a tulajdonos-fenntartó önkormányzat előzetesen hozzájárult. A Polgármesteri Hivatal annyit kért, hogy az elkészült terveket juttassuk el hozzá, mert egyedileg is szeretné elbírálni azok megvalósíthatóságát.  Kb. két hete be is adtuk a Városházán a fiatalok terveit. Azóta folyik azok bírálata, véleményezése. Természetesen kapcsolatban vagyunk a döntéshozó szervekkel, hogy a felmerülő kérdéseket és aggályokat minél gyorsabban tisztázhassuk.

 

Reméljük kedvező döntés fog születni, mert véleményünk szerint ezek az egyedi külsejű megállók változatosabbá, szebbé tehetik városunkat, és az utasok tájékozódását is segítik.

 

Kifejezetten örülünk, hogy ez a lehetőség ennyire megmozgatta a jelentkező fiatalok fantáziáját, kreativitását. Számukra is örömtelibb a közösségi szolgálat, ha önmegvalósítással tehetnek saját környezetükért.

 

Mi is és a fiatalok is izgatottan várják a hivatal döntését. Az egyik csapat még egy levelet is megfogalmazott, hogy elősegítse a pozitív döntést:

 

“Tisztelt Uram/Hölgyem!

 

Úgy gondoljuk, ebben a rohanó világban az emberek egyre inkább elfeledkeznek a természetről, a szeretetről és az ezek által okozta örömeikről.

 

Célként tűztük ki, hogy megvalósítsunk egy olyan megállót hol az embereknek eszükbe jutnak elfeledett boldog pillanataik. Igyekszünk, olyan állat és más karaktereket ábrázolni, melyektől az emberek szíve elolvad, és újra elkezdik keresni az élet nyújtotta apró csodákat és varázslatokat. Csapatunk tagjai spirituális beállítottságú, így hiszünk a jelképek, motívumok és szimbólumok erejében.

 

Ezért igyekszünk a részletekben néhányat elrejteni. Azt szeretnénk elérni, mikor valaki magányosan, vagy éppen rossz napján várakozik hosszúnak tűnő perceken át a buszra a megálló hangulatától egy csöppnyivel is jobb kedve legyen és legalább addig is elterelődjenek a gondolataik a bajos hétköznapokról.  Eszükbe jussanak, életük számtalannyi elfeledet boldog pillanatuk s az emlékek áradata ejtse őket foglyul. Türelmetlen izgő mozgó, kíváncsi gyermekek pedig biztosan örömüket fogják benne lelni. Szüleik, nagyszüleik meséket szőhetnek egy-egy képrészletből, melyek önállóan is megállnák helyüket. Minél barátságosabbra szeretnénk ezt a megállót elkészíteni. Mikor pedig leszáll, az éj az ember még magányosabbnak érzi magát, ezért kérvényeztük az uv (világítós) festéket, mellyel a sötétséget is feldobhatnánk. Apró szentjánosbogarakkal és belül a megálló tetején csillagos égbolttá varázsolnánk.  Az arra közlekedő autósokat nem fogja megzavarni, hiszen fénye nem túl erős, mással (közlekedési lámpával, biciklissel) nem összetéveszthető. Még az is lehet, hogy figyelmüket felkeltve még le is lassítanak az amúgy száguldozó sofőrök.

 

Hogy minél természet közelebbi legyen, a járda mellett húzódó kis terülten ki szeretnék alakítani egy kis elbűvölő kertet, melyről csapatunk tagjai felváltva fognak gondoskodni a jövőben. Felmerült az a kérdés, hogy az emberek nem-e rongálnák meg a növényeket. Mi bízunk az emberek szépérzetében. Hisszük hogy az emberek szépérzetüknél és becsületüknél fogva vigyáznak a környezetükre. Forgalmas úton található a megálló így kisebb esélyit is látjuk a károkozás lehetőségének.  Saját rokonaink is ismerőseink kertjéből gyűjtögetnénk össze a különféle mutatós növényeket és azok esetleges pótlását is megoldanánk saját költségünkből így nem terhelnénk esetleges bukási lehetőségével senkit. A megálló állandóan piszkos tetejét be szeretnék vonni mohával. Igazi élő mohával. Így nem lenne feltűnő a sok kosz és levél, mely az idő folyamán elkezd rajta bomlani. Nem lesz sötétebb a megállóban, hiszen a legtöbb megálló teteje amúgy sem átlátszó. A mohácskák jól éreznék magukat abban a környezetben, mivel a nap legnagyobb részében árnyékban lennének. Környezettudatos a természetnek és az embereknek sem ártunk vele.

 

Mi így képzeltük el a saját megállónak.  Sajnos vázlatink nem elég kidolgozottak az időhiány miatt. Az A/4 lapokon lévő karakterek ellenének rejtve, mely jobban, mely kevésbé egy varázslatos erdőben, hol a tündérek és különös állatkák uralkodnának. Ahol mindig béke és szeretet öleli körül a lakóit. Reméljük sikerült elnyernünk tetszésüket. Javaslatokra bármin szívesen változtatunk.

 

Üdvötlettel KIP1 csapat!"

 

Kedvcsinálónak pedig alább látható néhány terv az elkészültek közül.

 

Auguszta (Könnyűipari Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola diákjainak terve; KIP1 Csapat)
Madách tér (A Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium diákjainak terve)
Főnix Csarnok (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának diákjai terve)
Tűzoltóság (Kós Károly Művészeti Szakközép és Szakiskola diákja terve)
Agrártudományi Centrum (Kós Károly Művészeti Szakközép és Szakiskola diákja terve)
Gyepüsor utca (Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak terve; MFG lányok)

Belépés